Search

Jaargang 38 (2019)

het Torenuurwerk nr. 142

Salomon-Costerpenning

De Federatie Klokkenvrienden Nederland (een samenwerkingsverband van een vijftal verenigingen van liefhebbers van klokken en horloges) heeft de Salomon-Costerpenning uitgereikt aan de heren Romeyn, Deelnemer van de SBT, en Daelmans, die beroepsmatig aan torenuurwerken werkt.

 

Het Lion-torenuurwerk van de Sint-Jacobskerk in Leuven

In 2000 werd het uiterst zeldzame torenuurwerk van de Belgische uurwerkmaker Lion van de Sint-Jacobskerk in Leuven (B) klaargemaakt voor een tentoonstelling in het Cultureel Centrum. Het kon niet in de kerk blijven staan vanwege de slechte bouwkundige staat. Na de tentoonstelling is het uurwerk jarenlang zoek geweest..

 

Middagprogramma na de jaarvergadering van de Deelnemers

Na de Jaarvergadering is de middag benut voor een bezoek aan het uurwerk in de Grote of Sint-Nicolaasklerk te Muiden. Hier werd ook de nodige historische en technische uitleg over het grootste uurwerk dat door Jacob Lambertsz ter Brugge uit Schermerhorn is vervaardigd.

 

Het uurwerk van de Sint-Elizabethkerk te Stokkem (B)

De auteur beschrijft de problemen die hier waren bij het weer in elkaar zetten van het volledig gedemonteerde smeedijzeren uurwerk.

het Torenuurwerk nr. 141

 

Anloo, Magnuskerk

In deze zeer oude kerk heeft al vroeg een smeedijzeren uurwerk gestaan. Het is niet bekend wat hiermee gebeurd is, het is al vele jaren weg.
In 2014 is een uurwerk van Rodenburg op de begane grond in de toren geplaatst en sinds 2018 staat dit boven in de toren en geeft het daar de tijd aan.

 

Callan, Ierland

De auteur beschrijft hoe hij in de toren van het dorp Callan in Ierland een torenuurwerk aantrof, dat voornamelijk door vogeluitwerpselen zeer sterk vervuild was. Vanuit de gemeente zijn er geen plannen om tot restauratie over te gaan.

 

De uurwerkmaker Jacob Lambertsz ter Brugge

De auteur beschrijft hier de weinige informatie die van de uurwerkmaker Jacob Lambertsz ter Brugge (1600-1668) uit Schermerhorn bekend is. Van hem konden in archieven acht door hem vervaardigde uurwerken gevonden worden, waarvan er vier nog bestaan. Hiervan zijn er drie museaal opgesteld en de vierde heeft nog tot 2018 gelopen in de Grote of Sint Nicolaaskerk te Muiden.

 

Rikketik

Een beschrijving van een vermoedelijk 17de eeuws torenuurwerk in een houten stelling dat op de beurs de Rikketik te koop aangeboden werd. Het uurwerk was afkomstig uit een kerk in Frankrijk. Niet bekend is of het ook in Frankrijk gemaakt is.

 

Vogelenzang, Huis te Vogelenzang

Een 18de eeuws torenuurwerk uit het landgoed Huis te Vogelenzang wordt in de werkplaats van de SBT gerestaureerd en van een automatisch opwind- en gelijkzetsysteem voorzien.

Copyright 2022 Stichting tot Behoud van het Torenuurwerk Gebruiksovereenkomst Privacybeleid
Back To Top