Search

Jaargang 25 (2006)

het Torenuurwerk nr 89

De hoofdpunten in het Torenuurwerk, nr. 89 van maart 2006:

  • Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de Stichting is er in het Nederlands Goud- Zilver- en Klokkenmuseum te Schoonhoven een tentoonstelling van torenuurwerken georganiseerd.
    Een zeer uitgebreid verslag van de voorbereidingen, opbouw en de opening op 15 december 2005 van deze tentoonstelling “Torenuurwerken, Tijd voor Iedereen”.
     
  • Tijdens de excursie van de Stichting in september 2004 werd het museumdorp Allingawier bezocht. Hier stond op de begane grond van het kerkje een smeedijzeren uurwerk in een museale opstelling. Maker onbekend, maar na enig speurwerk kwam er toch wat uit: de Klokkenmakersfamilie Radsma te Harlingen.
     
  • Een Italiaanse verrassing. Een bewerking van een interessant artikel uit het Italiaanse uurwerkentijdschrift “La Voce di Hora”, over een uurwerk dat met behulp van windkracht wordt opgewonden.
    Het zet ons inderdaad aan het denken: waarom is dit nooit in ons winderige landje toegepast?
     
  • De afbeelding van een Italiaans torenuurwerk met een in Noord-Europa ongebruikelijke indeling van het sluitrad in Klokkenkoerier no. 82, blz. 19, was voor de auteur van dit artikel aanleiding tot een beknopte benadering van de interessante en variatierijke manieren van slaan van torenuurwerken in Italië.

 

 

het Torenuurwerk nr 90

De hoofdpunten in het Torenuurwerk, nr. 90 van juni 2006:

  • Op zondag 21 mei j.l., om 5 uur in de middag, werd in het Nederlands Goud-, Zilver-, en Klokkenmuseum te Schoonhoven de tentoonstelling “Torenuurwerken, Tijd voor Iedereen” definitief gesloten. Deze tentoonstelling, is gehouden ter gelegenheid van ons 25-jarig jubileum.
    Een kort verslag hierover. Tevens een verslag van de jaarvergadering op 13 mei 2006 en de daarop volgende excursie naar een molen in Anna Paulowna en waarna vervolgens een werkende meelmolen te Wieringerwaard is bekeken.
     
  • Een attente lezer zal in het jubileumboek "Torenuurwerken, Tijd voor Iedereen" gelezen hebben (op de laatste regel, op de laatste bladzijde) dat voor het boek gebruik gemaakt is van een bandopname van een interview uit 1988 met stadsuurwerkmaker / klokkenstelder H. Somberg. Dit artikel gaat daar over.
     
  • Het succes van onze tentoonstelling “Torenuurwerken, Tijd voor Iedereen” was mede te danken aan Rob Jung. Buurman van het Goud-, Zilver- en Klokkenmuseum en groot promotor van cultuur in Schoonhoven. Vrijwel iedere dag was hij bij de tentoonstelling te vinden: opwinden, rondleiden en regelen. Hij heeft er nog nét niet zijn bed neergezet. De Redactie vroeg hem er iets over te schrijven.
     
  • “Een torenuurwerk in het zuiden van Spanje. Jaren geleden gezien, maar niet bekeken. Daar kregen we een decennium later een spijt van… want wat een moeite kostte het toen om er bij in de buurt te komen”. Het verslag van het bezoek aan het uurwerk van de Santa Mariakerk in Arcos de la Frontera.
     
  • Een verhaal en een vraag over twee torenuurwerkjes (in het Frans: horloge d’édifice) van Wagner, Jean neveu (1800 – 1875) en van zijn leerling en opvolger Borrel, Amédée-Philippe (1818 – 1887).
     
  • Een inleidend verhaal over een (vervangend) torenuurwerk voor de Petruskerk te Oud-Sloterdijk.

 

 

het Torenuurwerk nr 91

De hoofdpunten in het Torenuurwerk, nr. 91 van september 2006:

  • "Dit jaar brachten wij met vrienden onze vakantie door in Bretagne. We verbleven een tijdje aan de noordkust. Bij een uitstapje deden we de stad Dinan aan. Deze voormalige havenplaats ligt aan de rivier de Rance, die iets noordelijker tussen Dinard en St. Malo in zee uitkomt. Dinan was al vroeg een stad van betekenis. Het werd al in de 13de eeuw ommuurd".
    Een verslag van het vinden van een torenuurwerk uit 1498 in Dinan (Bretagne).
     
  • Nog een verslag uit de vakantie; ditmaal over het Klokkenmuseum in Saint-Nicolas d’Aliermont (Seine-Maritime) Fr. Musee de L’Horlogerie Aliermontaise.
     
  • In april 2005 werd de Stichting benaderd door de heer G. Verloop. De heer Verloop houdt zich al vele jaren bezig met historisch onderzoek op het gebied van orgels en in dit kader onderzocht hij de geschiedenis van het orgel van de Grote kerk te Monnickendam. Mede door dit werk, waarbij veel archiefonderzoek moest worden verricht, kwam hij er achter dat er ooit een uurwerk in de kosterij van de Grote kerk te Monnickendam heeft gestaan. Opsporing en reconstructie van het uurwerk van de kosterij aan de Grote kerk te Monnickendam.
     
  • Op hun reizen door Zuid- en Midden-Amerika speurde het echtpaar Koning naar torenuurwerken en niet tevergeefs. Het torenuurwerk dat hen in Puerto Natales onder ogen kwam moet toch wel zo ongeveer het meest zuidelijke torenuurwerk van dat continent zijn.
     
  • Een artikeltje over twee plaatsen in Duitsland waar interessante torenuurwerken te bewonderen zijn.
     
  • In het Torenuurwerk nr. 90 werd beschreven hoe de ‘Stichting tot Behoud Petruskerk en omgeving Oud-Sloterdijk’ via onze Stichting een bij deze kerk passend torenuurwerk uit 1665 heeft verkregen. Het moest echter wel gerestaureerd worden. De smid Theo van der Linden, waarmee de ‘Stichting tot Behoud Petruskerk’ al een langdurige relatie onderhoudt, bood aan het uurwerk onder leiding en toezicht van de ‘Stichting tot Behoud van het Torenuurwerk’ te restaureren. Deel II van “Een torenuurwerk voor de Petruskerk te Oud-Sloterdijk”.

 

het Torenuurwerk nr 92

De hoofdpunten in het Torenuurwerk, nr. 92 van december 2006:

  • Naar aanleiding van het artikel ‘Zoeken in Duitsland’, in het Torenuurwerk van september 2006, vertelt een Nederlandse vrijwilliger iets over het torenuurwerkmuseum in Rockenhausen.
     
  • Een verslag van de excursie voor Deelnemers van de Stichting, naar het Den Hartogh Ford Museum in Hillegom en museum Naturalis in Leiden, welke plaatsvond op 30 september 2006.
     
  • Oudesluis is een klein dorp in de kop van Noord-Holland, gelegen aan een kruising van ringvaarten en afwateringssloten. Het dorp ligt daar, waar de Anna Paulownapolder, de Wieringerwaard en de polder Koegras samen komen. In de dorpen van deze polders bouwde Waterstaat sobere Hervormde kerken, de zogenaamde Waterstaatskerken. We treffen ze aan in Burgerbrug, Sint Maartensbrug, Schagerbrug en Oudesluis. Deze laatste is iets groter, omdat aan de twee lange zijden grote balkons met lange houten banken zijn aangebracht. Een artikel over de geschiedenis en restauratie van het in de kerk aanwezige torenuurwerk.
     
  • In de reeks artikelen over de inventarisatie van nog bestaande mechanische torenuurwerken in de Hoeksche Waard ditmaal het verhaal over het Caminada uurwerk in de kerk van Puttershoek.
     
  • Een klein artikeltje over het gerestaureerde uurwerk van de Sint Christinakerk te Eijsden.
     
  • Een mysterie opgelost! In de KK nr. 69 van september 2000 schrijft Wim Houtkooper (†2004) een artikel met de titel “Een omloop door Belgisch Limburg”. Hij beschrijft daarin hoe hij, vergezeld van de heer Mestrom, een bezoek brengt aan de Begijnhofkerk van St. Truiden. In deze kerk bevinden zich twee torenuurwerken. Bij een van die uurwerken werd een merkwaardig wiel aangetroffen. Het had oorspronkelijk zes spaken en twaalf min of meer sikkelvormige uitsteeksels. Wat is dit?
     
  • In Deel 3 van “Een torenuurwerk voor de Petruskerk te Oud-Sloterdijk”  het verslag van de plaatsing en officiële onthulling op Open Monumentendag van 9 september 2006.
     
  • In het september/oktobernummer 2006 van de glossy ‘Landleven’  verscheen een artikel over de passie van onze voorzitter Loek Romeyn. Hierin getuigt hij van zijn onvoorwaardelijke liefde voor torenuurwerken.
Copyright 2022 Stichting tot Behoud van het Torenuurwerk Gebruiksovereenkomst Privacybeleid
Back To Top