Search

Jaargang 36 (2017)

Het Torenuurwerk nr. 136
 
De hoofdpunten in het Torenuurwerk nr. 136 van december 2017
 
 
Het valuurwerk van de vuurtoren op Aruba
 
De auteur van dit artikel werd gevraagd te adviseren bij de restauratie van een zogenaamd valuurwerk van de vuurtoren op Aruba. Een vuurtoren is herkenbaar aan het aantal lichtflitsen per minuut. Het valuurwerk regelt het draaisnelheid om dit aantal te verkrijgen.
 
-------------------------
 
Een nieuw opwindsysteem voor een torenuurwerk
 
Dankzij het toepassen van automatische opwindsystemen voor torenuurwerken zijn in de afgelopen tientallen jaren veel torenuurwerken behouden gebleven. Hier is een nieuw type opwindsysteem beschreven, dat vooral bij de kleinere uurwerken eenvoudig toegepast kan worden en weinig ruimte inneemt.
-------------------------
 
Studiedag van de SBT
 
Dit najaar hield de Stichting voor de Deelnemers een studiedag met als thema: Smeedijzeren torenuurwerken. Voornamelijk ging het die dag over het herkennen van de originele onderdelen en van de eventueel later aangebrachte wijzigingen.
’s Middags werd het smeedijzeren uurwerk in de Hooglandse Kerk te Leiden bekeken.
 
-------------------------

 

 

 

Het Torenuurwerk nr. 135

De hoofdpunten in het Torenuurwerk nr. 135 van september 2017

Bijzonder smeedijzeren torenuurwerk van de voormalige universiteit van Franeker

In het najaar van 2016 is aan het Museum Martema in Franeker een smeedijzeren torenuurwerk geschonken. Naar schatting dateert het uurwerk uit het eerste kwart van 17de eeuw, mogelijk nog iets vroeger. Om een aantal redenen gaat het om een bijzonder uurwerk.

--------------------------

Een merkwaardig opwindsysteem

In 1998 werd door het bedrijf Clock Care B.V. een nieuw opwindsysteem door middel van perslucht in gebruik genomen. Het betrof het automatisch opwinden van het torenuurwerk - een Borrel uit 1874 - in Kasteel Ruurlo dat toen als gemeentehuis van Ruurlo in gebruik was.

--------------------------

Het herplaatsen van een uurwerk in de Zaandijkerkerk

Onlangs is door de Stichting tot Behoud van het Torenuurwerk een smeedijzeren uurwerk in de toren van de Zaandijkerkerk te Zaandijk geplaatst. Dit uurwerk heeft de Stichting uit een nalatenschap verkregen.

--------------------------

Uit de praktijk:

Het storingsverloop van een bijzonder torenuurwerk uit 1653

Dit artikel is een vervolg op het verslag van een storing aan het uurwerk van de Sint-Nicolaaskerk te Muiden. De eerste storingsmelding, beschreven in het Torenuurwerk nummer 133, was van 6 december 2016. Toen was het onderste deel van de slinger uit het bovenste deel gevallen.

--------------------------

Boekbespreking

In Bocholt (Dld.) werd onder grote belangstelling het boek:

Kirchturmhähne - Wetterfahnen im Alltag und in der Kunstgeschichte

gepresenteerd. De schrijver is Josef H. Schröer een bekend verzamelaar van torenuurwerken.

--------------------------

Toch een smeedijzeren uurwerk

Bij een bezoek aan een ogenschijnlijk tamelijk recent huis, bleek op de zolder een oud, smeedijzeren uurwerk te staan, uit het begin van de 17de eeuw. Het uurwerk heeft daar altijd gestaan.

--------------------------

De website wordt vernieuwd

De website van de Stichting was na enkele jaren toe aan vernieuwing en een grote opschoonactie. Binnenkort is deze op www.torenuurwerk.nl te zien.

 

 

De hoofdpunten in het Torenuurwerk nr. 134 van juni 2017

Het torenuurwerk in de toren van de Sint-Stevenskerk te Werkhoven

Interesse in de familiegeschiedenis is wijd verbreid. Zo’n onderzoek wordt pas echt interessant als van voorouders niet alleen de naam bekend is, maar ook wat hun beroep was. Eén van die enthousiaste genealogen ontdekte dat hij afstamt van een eeuwenoud geslacht van smeden.

----------------------

Commentaar op het artikel ‘Waaguurwerken in de databank van de Stichting tot Behoud van het Torenuurwerk’

Een reactie op het artikel over de waaguurwerken in het Torenuurwerk, nr 133 (maart 2017).

----------------------------

Twee ton voor een carillon

De stadsbeiaardier van Alkmaar stelde voor om in de Noord-Hollandse plaats De Rijp een carillon in de toren van de Grote Kerk aan te laten brengen. Het enthousiasme daarvoor was zeer groot en spoedig is er actie ondernomen om dit plan te verwezenlijken.

------------------------

38ste Algemene Jaarvergadering 2017 van de Stichting tot Behoud van het Torenuurwerk

Het Bestuur van de Stichting koos dit jaar het eeuwenoude Sint Pietershof [Afb. 1] te Hoorn uit voor de op 8 april gehouden 38ste Jaarvergadering voor de Deelnemers van de Stichting. Vervolgens werd een rondleiding door de stad gegeven en een bezoek gebracht aan een van de musea in Hoorn.

-----------------------

Werkplaatsgeluiden

Wim Konijn

 

Uurwerk Zaandijkerkerk

Werkzaamheden aan een in de Zaandijkerkerk te gemeente Zaanstad herplaatst smeedijzeren uurwerk.

 

Uurwerk te Purmerland

Reparatie aan een Van Bergen-uurwerk in de voormalige NH kerk te Purmerland (N-H).

 

het Torenuurwerk nr 133, maart 2017


Wouter Geurtsz en het ‘Beemster Uurwerk’
Henk Smit

Tijdens onderzoek naar familiegeschiedenis stuitte de auteur op het testament van smid-slotenmaker Wouter Geurtsz (1565-1638), een van zijn verre voorvaderen. In dit testament was sprake van ‘t beemster uyrwerck’. Dit gegeven wekte zijn belangstelling, aangezien van Wouter alleen Amsterdams werk bekend was.
 
Elektrolytisch ontroesten van smeedijzeren uurwerken
Karel van der Vlugt

Geïnspireerd door het verslag over het schoonmaken van een uurwerk in Vries, een artikel over ervaringen met het elektrolytisch ontroesten van een zwaar geroest uurwerk.

 

Torenuurwerken op Terschelling met als verrassing een ‘sjouw’

 

Pim van der Giesen

In de zomer van 2016 bezocht de auteur Terschelling en trof daar drie mechanische torenuurwerken aan en als interessante bijvangst een ‘sjouw’, een installatie waarmee jarenlang de openbare tijdsaanwijzing werd vervuld.

 

Waaguurwerken in de databank van de Stichting tot Behoud van het Torenuurwerk. 

 

Criteria voor een eerste analyse
Tini van Oort.

De databank van de Stichting tot Behoud van het Torenuurwerk is de enige grote en toegankelijke informatiebron in Nederland en misschien zelfs in de wereld met foto’s van torenuurwerken.

Werkplaatsgeluiden
Wim Konijn

 Dit is de eerste aflevering van ‘Werkplaatsgeluiden’, vanaf heden een vaste rubriek over de werkzaamheden in de werkplaats van de SBT bij Tata Steel aan uurwerken die de Stichting in onderhoud heeft.   

 

 

Copyright 2022 Stichting tot Behoud van het Torenuurwerk Gebruiksovereenkomst Privacybeleid
Back To Top