het Torenuurwerk nr 97

De hoofdpunten in het Torenuurwerk, nr. 97 van maart 2008:

 • Bij zijn inventarisatie van nog bestaande mechanische torenuurwerken in de Hoeksche Waard heeft de auteur ook een mechanisch uurwerk in de kerktoren van Zuid-Beijerland aangetroffen.
  Een relaas over de restauratie van het in 1933 door Eijsbouts geleverde uurwerk van de Eendrachtskerk te Zuid-Beijerland.
   
 • In mei 1922 werd de uitvoering van de werkzaamheden, verbonden aan het stellen der stadsklokken te Enkhuizen, opgedragen aan Henk Somberg (1899-1990). Hij zou tot juni 1948 stadsuurwerkmaker blijven. De Enkhuizer Klokkenspel Vereniging heeft naar aanleiding van een interview met Somberg in 1989, in 2007 een brochure gemaakt over de geschiedenis van de stadsuurwerken van Enkhuizen.
   
 • Een beschouwing van de lezing op 19 januari 2008 in het Goud-, Zilver- en Klokkenmuseum te Schoonhoven, door de heer C. Elderhorst van het gelijknamige familiebedrijf te Zoeterwoude.
   
 • Een kerntaak van de Stichting tot Behoud van het Torenuurwerk is de registratie van torenuurwerken. We beschouwen dit als een eerste stap naar het behoud van dit deel van ons cultureel erfgoed. Bij het zoeken naar nog resterende mechanische torenuurwerken in de Hoeksche Waard (zie ook het eerste artikel), vond de auteur ook een gebouw in Alblasserdam met een wijzerplaat, met daarachter een interessant uurwerk: de zogenoemde Oude Toren.
   
 • Ons Torenuurwerk Registratieformulier (TRF) wordt regelmatig door enthousiast geworden mensen ingevuld en opgestuurd. Ditmaal is er tevens een verhaal over het onderwerp geschreven en dat is nu te lezen in deze hT-97: het uurwerk van de Immanuelkerk te Ermelo.
   
 • Een buitengewoon interessant verhaal over een “culturele guarillagroep” die het Wagner-uurwerk in het Panthéon te Parijs in het geheim en clandestien gerestaureerd heeft. Een thriller met in de hoofdrol een torenuurwerk!