het Torenuurwerk nr 95

De hoofdpunten in het Torenuurwerk, nr. 95 van september 2007:

 • Een artikeltje over een vakantievondst in de Franse Auvergne waar zich in het dorpje Charroux, in - de naam verraad het bijna al - de rue de l’Horloge, een heus klokkenmuseum bleek te bevinden met 33 (!) torenuurwerken, die ook nog alle bleken te lopen.
   
 • Nog een artikel over een in de vakantie ontdekt torenuurwerk in 1999, ditmaal in het Oostenrijkse Walchsee. Daar vond de auteur in het kerkje een stilstaand uurwerk uit 1911. Dit uurwerk blijkt, acht jaar later inmiddels, gerestaureerd en geplaatst .... bij de buurman, in de Sparwinkel van Walchsee. Een bijzonder verhaal dus.
   
 • Een stukje over wat er zoal in de werkplaats van de Stichting bij Corus aan activiteiten zijn dat er momenteel een Addicks uurwerk gerestaureerd wordt.
   
 • Een zeer interessant artikel over de geschiedenis van het uurwerk met het oudste carillon van Nederland (1554) in de 15de eeuwse Zuidhavenpoort te Zierikzee. Dit automatisch spelende carillon hing tot 1927 in het oude stadhuis van Zierikzee.
   
 • In dit tweede deel van een uitgebreid artikel over de restauratie van een Riedl-torenuurwerk uit 1947 wordt ditmaal ingegaan op de werking en constructie van het planeetwielsysteem, het automatisch opwinden en de bijna onzichtbare sturing van de opwindmotor.
   
 • In nummer 93 (mrt. 2007) en 94 (juni 2007) van het Torenuurwerk heeft u kunnen lezen hoe door een samenloop van omstandigheden onze Stichting betrokken is geraakt bij de restauratie van het torenuurwerk van Serrapetrona, een dorpje in de Italiaanse landstreek de Marche. In dit derde deel van “Een Italiaans avontuur”  wordt ingegaan op de bijzondere technieken die de maker van het uurwerk, Pietro Mei, in 1861 heeft toegepast.