het Torenuurwerk nr 94

De hoofdpunten in het Torenuurwerk, nr. 94 van juni 2007:

 • Een verslag van de 28ste Algemene Jaarvergadering van de Stichting, welke gehouden is in Theehuis Cruquius te Cruquius op 31 maart 2007. Na de lunch werd het gezelschap door twee vrijwilligers van Museum De Cruquius rondgeleid in het imposante, uit 1849 daterende stoomgemaal, dat sinds 1932 is ingericht als museum van industriële geschiedenis.
   
 • Twee torenuurwerken van Schwilgué vlak bij elkaar in Aalsmeer ....; een leuk artikel van iemand die reeds jaren in het bezit was van een wat eenvoudiger Schwilgué torenuurwerk uit 1849, toen hij er op werd gewezen dat er bij een particulier in zijn woonplaats nog een stond, uit 1853.
   
 • In het vorige nummer (nr. 93, maart 2007) van het Torenuurwerk heeft u kunnen lezen hoe door een samenloop van omstandigheden onze Stichting betrokken is geraakt bij de restauratie van het torenuurwerk van Serrapetrona, een dorpje in de Italiaanse landstreek de Marche.
  In dit tweede deel van “Een Italiaans avontuur”  wordt de lezer meegevoerd tijdens de demontage van het uurwerk, het historisch onderzoek ter plaatse en de spannende terugreis.
   
 • In de Klokkenkoerier van maart 1997 (nr. 55) schreef de auteur van dit artikel over het uurwerk van het Willibrorduskerkje te Waalre (N.Br.). In die tijd bespeelde hij enkele malen per week de beiaard van dat kerkje. Hij raakte meer en meer geïnteresseerd in het daar aanwezige uurwerk en in torenuurwerken in bredere zin. Nu, tien jaar later een getuigenis: de belangstelling is gebleven!
   
 • In dit eerste deel een relaas over de restauratie van een, prachtig en technisch zeer interessant, Riedl torenuurwerk uit 1947, met ‘Dennison’ gang.
   
 • Op de rijksweg langs Waalwijk vanuit de richting Rotterdam valt rechts van de weg de 67 meter hoge en zeskantige toren van de Sint-Jan de Doper kerk in het centrum van Waalwijk direct op.
  De auteur raakte geïntrigeerd door het feit dat er zes wijzerplaten op die toren aanwezig zijn. Hij ging kijken en trof daar een Eijsbouts uurwerk aan.
   
 • Bij zijn inventarisatie van nog bestaande mechanische torenuurwerken in de Hoeksche Waard heeft de auteur van het voorgaande artikel ook een uurwerk in de kerktoren van Mijnsheerenland aangetroffen.
  Een verslag van de restauratie van dit op 1878-1879 gedateerde uurwerk van de Firma A.H. van Bergen te Heiligerlee.