het Torenuurwerk nr 93

De hoofdpunten in het Torenuurwerk, nr. 93 van maart 2007:

 • Inhoudsopgave Klokkenkoerier / het Torenuurwerk, nummers 1 t/m 92.
  In Klokkenkoerier nr. 82 heeft een inhoudsopgave gestaan van de nummers 1 t/m 74. Deze lijst is nu bijgewerkt tot en met het Torenuurwerk nr. 92, zodat over alle jaargangen artikelen over uurwerken, hun makers en over de techniek gemakkelijk terug te vinden zijn. U kunt deze lijst hier bekijken/downloaden.
   
 • Bij zijn inventarisatie van nog bestaande mechanische torenuurwerken in de omgeving van zijn woonplaats in de Hoeksche Waard heeft de auteur op een Open Monumentendag het uurwerk in de toren van de Grote of Sint Lambertuskerk te Strijen aangetroffen.
  In dit artikel wordt de geschiedenis, de techniek en de restauratie van het in 1950 door Wolbert Jakob Koek vervaardigde zeldzame uurwerk beschreven.
   
 • Een dochter van een Bestuurslid, woont al sinds 2001 met haar Italiaanse partner en hun dochter in het dorpje Serrapetrona. Het is gelegen in de provincie Macerata, die weer deel is van de landstreek met de naam de Marche.
  In 1997 werd de regio geteisterd door een zware aardbeving. De kerk van Serrapetrona, de Santa Maria di Piazza, liep daarbij zodanige schade op dat zij niet meer toegankelijk is.
  Het is logisch dat tijdens de regelmatige bezoeken van het Bestuurslid aan zijn dochter en familie, zijn aandacht werd getrokken door het uurwerk dat in genoemde kerk staat opgesteld. Het uurwerk bleek sinds de aardbeving niet meer te lopen. Voor een torenuurwerkliefhebber natuurlijk een ondragelijke situatie.
  Kortom: deel 1 van een zeer interessant “Een Italiaans avontuur”.
   
 • In het Torenuurwerk nr. 91 van september 2006 stond te lezen dat er ooit in de kosterij van de Grote kerk te Monnickendam een uurwerk heeft gestaan. Aan de hand van uitvoerig onderzoek kwam aan het licht dat eind 19de eeuw het uurwerk uiteindelijk in het Rijksmuseum is terechtgekomen. Daar zijn diverse onderdelen inderdaad teruggevonden en 3 augustus 2006 is in de werkplaats van de Stichting begonnen met de reconstructie van dit uurwerk. In deze hT-93, deel 2 van “Opsporing en reconstructie van het uurwerk van de kosterij aan de Grote kerk te Monnickendam”.
   
 • Een klein artikeltje over het bijzondere uurwerk (1753 - Gilles de Beefe, Luik) van het koetshuis van kasteel de Cannenburch te Vaassen (Gld).
   
 • Het Bestuur werd opmerkzaam gemaakt op de aanwezigheid van een smeedijzeren torenuurwerk in de Lodewijkskerk te Leiden. Een interessant en uitgebreid artikel over het bezoek, op 12 januari 2007, van enkele bestuursleden aan deze kerk en de bijzondere gebeurtenis in Leiden exact 200 jaar daarvoor; de ontploffing van ruim 18 ton buskruit op een schip midden in de stad op 12 januari 1807. Uiteraard ook een beschrijving van het historisch waardevolle uurwerk.