het Torenuurwerk nr 92

De hoofdpunten in het Torenuurwerk, nr. 92 van december 2006:

 • Naar aanleiding van het artikel ‘Zoeken in Duitsland’, in het Torenuurwerk van september 2006, vertelt een Nederlandse vrijwilliger iets over het torenuurwerkmuseum in Rockenhausen.
   
 • Een verslag van de excursie voor Deelnemers van de Stichting, naar het Den Hartogh Ford Museum in Hillegom en museum Naturalis in Leiden, welke plaatsvond op 30 september 2006.
   
 • Oudesluis is een klein dorp in de kop van Noord-Holland, gelegen aan een kruising van ringvaarten en afwateringssloten. Het dorp ligt daar, waar de Anna Paulownapolder, de Wieringerwaard en de polder Koegras samen komen. In de dorpen van deze polders bouwde Waterstaat sobere Hervormde kerken, de zogenaamde Waterstaatskerken. We treffen ze aan in Burgerbrug, Sint Maartensbrug, Schagerbrug en Oudesluis. Deze laatste is iets groter, omdat aan de twee lange zijden grote balkons met lange houten banken zijn aangebracht. Een artikel over de geschiedenis en restauratie van het in de kerk aanwezige torenuurwerk.
   
 • In de reeks artikelen over de inventarisatie van nog bestaande mechanische torenuurwerken in de Hoeksche Waard ditmaal het verhaal over het Caminada uurwerk in de kerk van Puttershoek.
   
 • Een klein artikeltje over het gerestaureerde uurwerk van de Sint Christinakerk te Eijsden.
   
 • Een mysterie opgelost! In de KK nr. 69 van september 2000 schrijft Wim Houtkooper (†2004) een artikel met de titel “Een omloop door Belgisch Limburg”. Hij beschrijft daarin hoe hij, vergezeld van de heer Mestrom, een bezoek brengt aan de Begijnhofkerk van St. Truiden. In deze kerk bevinden zich twee torenuurwerken. Bij een van die uurwerken werd een merkwaardig wiel aangetroffen. Het had oorspronkelijk zes spaken en twaalf min of meer sikkelvormige uitsteeksels. Wat is dit?
   
 • In Deel 3 van “Een torenuurwerk voor de Petruskerk te Oud-Sloterdijk”  het verslag van de plaatsing en officiële onthulling op Open Monumentendag van 9 september 2006.
   
 • In het september/oktobernummer 2006 van de glossy ‘Landleven’  verscheen een artikel over de passie van onze voorzitter Loek Romeyn. Hierin getuigt hij van zijn onvoorwaardelijke liefde voor torenuurwerken.