het Torenuurwerk nr 91

De hoofdpunten in het Torenuurwerk, nr. 91 van september 2006:

 • "Dit jaar brachten wij met vrienden onze vakantie door in Bretagne. We verbleven een tijdje aan de noordkust. Bij een uitstapje deden we de stad Dinan aan. Deze voormalige havenplaats ligt aan de rivier de Rance, die iets noordelijker tussen Dinard en St. Malo in zee uitkomt. Dinan was al vroeg een stad van betekenis. Het werd al in de 13de eeuw ommuurd".
  Een verslag van het vinden van een torenuurwerk uit 1498 in Dinan (Bretagne).
   
 • Nog een verslag uit de vakantie; ditmaal over het Klokkenmuseum in Saint-Nicolas d’Aliermont (Seine-Maritime) Fr. Musee de L’Horlogerie Aliermontaise.
   
 • In april 2005 werd de Stichting benaderd door de heer G. Verloop. De heer Verloop houdt zich al vele jaren bezig met historisch onderzoek op het gebied van orgels en in dit kader onderzocht hij de geschiedenis van het orgel van de Grote kerk te Monnickendam. Mede door dit werk, waarbij veel archiefonderzoek moest worden verricht, kwam hij er achter dat er ooit een uurwerk in de kosterij van de Grote kerk te Monnickendam heeft gestaan. Opsporing en reconstructie van het uurwerk van de kosterij aan de Grote kerk te Monnickendam.
   
 • Op hun reizen door Zuid- en Midden-Amerika speurde het echtpaar Koning naar torenuurwerken en niet tevergeefs. Het torenuurwerk dat hen in Puerto Natales onder ogen kwam moet toch wel zo ongeveer het meest zuidelijke torenuurwerk van dat continent zijn.
   
 • Een artikeltje over twee plaatsen in Duitsland waar interessante torenuurwerken te bewonderen zijn.
   
 • In het Torenuurwerk nr. 90 werd beschreven hoe de ‘Stichting tot Behoud Petruskerk en omgeving Oud-Sloterdijk’ via onze Stichting een bij deze kerk passend torenuurwerk uit 1665 heeft verkregen. Het moest echter wel gerestaureerd worden. De smid Theo van der Linden, waarmee de ‘Stichting tot Behoud Petruskerk’ al een langdurige relatie onderhoudt, bood aan het uurwerk onder leiding en toezicht van de ‘Stichting tot Behoud van het Torenuurwerk’ te restaureren. Deel II van “Een torenuurwerk voor de Petruskerk te Oud-Sloterdijk”.