het Torenuurwerk nr 90

De hoofdpunten in het Torenuurwerk, nr. 90 van juni 2006:

 • Op zondag 21 mei j.l., om 5 uur in de middag, werd in het Nederlands Goud-, Zilver-, en Klokkenmuseum te Schoonhoven de tentoonstelling “Torenuurwerken, Tijd voor Iedereen” definitief gesloten. Deze tentoonstelling, is gehouden ter gelegenheid van ons 25-jarig jubileum.
  Een kort verslag hierover. Tevens een verslag van de jaarvergadering op 13 mei 2006 en de daarop volgende excursie naar een molen in Anna Paulowna en waarna vervolgens een werkende meelmolen te Wieringerwaard is bekeken.
   
 • Een attente lezer zal in het jubileumboek "Torenuurwerken, Tijd voor Iedereen" gelezen hebben (op de laatste regel, op de laatste bladzijde) dat voor het boek gebruik gemaakt is van een bandopname van een interview uit 1988 met stadsuurwerkmaker / klokkenstelder H. Somberg. Dit artikel gaat daar over.
   
 • Het succes van onze tentoonstelling “Torenuurwerken, Tijd voor Iedereen” was mede te danken aan Rob Jung. Buurman van het Goud-, Zilver- en Klokkenmuseum en groot promotor van cultuur in Schoonhoven. Vrijwel iedere dag was hij bij de tentoonstelling te vinden: opwinden, rondleiden en regelen. Hij heeft er nog nét niet zijn bed neergezet. De Redactie vroeg hem er iets over te schrijven.
   
 • “Een torenuurwerk in het zuiden van Spanje. Jaren geleden gezien, maar niet bekeken. Daar kregen we een decennium later een spijt van… want wat een moeite kostte het toen om er bij in de buurt te komen”. Het verslag van het bezoek aan het uurwerk van de Santa Mariakerk in Arcos de la Frontera.
   
 • Een verhaal en een vraag over twee torenuurwerkjes (in het Frans: horloge d’édifice) van Wagner, Jean neveu (1800 – 1875) en van zijn leerling en opvolger Borrel, Amédée-Philippe (1818 – 1887).
   
 • Een inleidend verhaal over een (vervangend) torenuurwerk voor de Petruskerk te Oud-Sloterdijk.