het Torenuurwerk nr 89

De hoofdpunten in het Torenuurwerk, nr. 89 van maart 2006:

 • Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de Stichting is er in het Nederlands Goud- Zilver- en Klokkenmuseum te Schoonhoven een tentoonstelling van torenuurwerken georganiseerd.
  Een zeer uitgebreid verslag van de voorbereidingen, opbouw en de opening op 15 december 2005 van deze tentoonstelling “Torenuurwerken, Tijd voor Iedereen”.
   
 • Tijdens de excursie van de Stichting in september 2004 werd het museumdorp Allingawier bezocht. Hier stond op de begane grond van het kerkje een smeedijzeren uurwerk in een museale opstelling. Maker onbekend, maar na enig speurwerk kwam er toch wat uit: de Klokkenmakersfamilie Radsma te Harlingen.
   
 • Een Italiaanse verrassing. Een bewerking van een interessant artikel uit het Italiaanse uurwerkentijdschrift “La Voce di Hora”, over een uurwerk dat met behulp van windkracht wordt opgewonden.
  Het zet ons inderdaad aan het denken: waarom is dit nooit in ons winderige landje toegepast?
   
 • De afbeelding van een Italiaans torenuurwerk met een in Noord-Europa ongebruikelijke indeling van het sluitrad in Klokkenkoerier no. 82, blz. 19, was voor de auteur van dit artikel aanleiding tot een beknopte benadering van de interessante en variatierijke manieren van slaan van torenuurwerken in Italië.