het Torenuurwerk nr 116

De artikelen in het Torenuurwerk nr. 116 van december 2012:
 

 • In het Noord-Hollands Archief (NHA) ligt het bestek van het uurwerk van het Hofje van Noblet, te Haarlem. Hierin staan o.a. de berekeningen voor de tandwielen. In dit artikel kunt u zien hoe men vroeger de tandwielen uitrekende.
   
 • In de vorige editie van het Torenuurwerk heeft u uitgebreid kunnen lezen over de voorbereidingen voor de studiedag op 28 september jl., georganiseerd door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE).
  Het verslag van onze voorzitter.
   
 • In Friesland worden de laatste tijd veel fraaie monumentale uurwerken ‘ontdekt’. Genoeg stof dus voor een excursie door de Deelnemers, die gehouden is op zaterdag 20 oktober jl.
  In deze hT-116 een mooi verslag hierover.
   
 • Die fraaie, langzaam bewegende torenuurwerken geven stof te nadenken. Ze laten de mens filosoferen en zelfs dichten over het verstrijken van de tijd. Heel toepasselijk in deze periode van het jaar.
  De auteur van dit artikel citeert enkele fraaie strofen uit de Oosterkerk in Hoorn.
   
 • “Onze Torenuurwerken op je smartphone”. In dit artikel legt onze webmaster Dick Bokslag uit hoe de door hem gemaakte LAYAR-applicatie voor de smartphone werkt. Het is een hele nieuwe manier om gegevens in de torenuurwerkdatabase te bekijken.
   
 • “Een eeuw lang in uurwerken”. In dit artikel beschrijft Natasja Hogen beknopt de bestaansperiode van het familiebedrijf Th. Hogen & Zonen, bekende leverancier van monumentale torenuurwerken. Zij is de kleindochter van J.P.P. Hogen, die het bedrijf tot eind jaren ‘90 heeft voortgezet.
   

hT-116