het Torenuurwerk nr 109

De artikelen in het Torenuurwerk nr. 109, maart 2011, een extra dik nummer met meer kleuren foto’s, gericht op de Nederlandse Restauratiebeurs op 14, 15 en 16 april 2011 te ’s-Hertogenbosch:

 • De voorzitter kondigt aan dat de Stichting tot Behoud van het Torenuurwerk vertegenwoordigd zal zijn op de Restauratiebeurs.

   
 • Wat wij doen en waarom: verzoeken om informatie, adviezen aan musea, kerkbesturen, stichtingen, particulieren/ verzamelaars. Ontwikkelen van automatische opwindsystemen, gericht op het probleemloos in stand houden van torenuurwerken van cultuur-historische waarde. Vier torenuurwerken, die met tussenkomst van de Stichting behouden zijn, worden uitgebreid genoemd.

   
 • Beschrijving van het door Amédée Borrel in 1859 gebouwde torenuurwerk van de Domtoren te Utrecht. De problemen met dit prachtige torenuurwerk en de oplossingen daarvoor.

   
 • Historisch onderzoek naar het 17de eeuwse torenuurwerk uit in de Haghakerk te Heeg. Beschrijving van het uurwerk en archiefonderzoek naar de maker: Thijs Pijterszoon.

   
 • De restauratie van het Eijsbouts uurwerk uit 1923 in de watertoren te Moordrecht. Beschrijving van het uurwerk, de restauratie en de unieke opstelling van het uurwerk en de aandrijfassen om de grote watertank.