Actueel juni 2016

Actueel

          maart 2015

Tentoonstelling in Luik 
 
Uitzonderlijke tentoonstelling van een twaalftal gerestaureerde torenuurwerken die van 21 februari tot en met 24 april 2015 in de prestigieuze St-Barthélemy kapittelkerk van Liège (Luik, België) plaats vindt. De tentoonstelling wordt georganiseerd ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van het Association Campanaire Wallonne (stichting voor de bescherming en de promotie van het campanologische patrimonium van het Franstalig landsgedeelte) en het 1000-jarig bestaan van de St-Barthélemy kapittelkerk.
Bezoek adres: Place Saint-Barthélemy, 8 4000, Liege, Belgique.
Openingsuren : maandag tot zaterdag van 10:00 - 12:00 uur en 14:00 - 17:00 uur, op zondagen van 14:00 - 17:00 uur

 

 

                februari 2015

Restauratiebeurs 

De Stichting tot Behoud van het Torenuurwerk neemt ook dit jaar (evenals in 2013) deel aan de
Nederlandse Restauratiebeurs op 16,17 en 18 april 2015 in de Brabanthallen in 's Hertogenbosch).
 

 

 

 

 

oktober 2014

Facebook en Twitter

De Stichting tot Behoud van het Torenuurwerk is nu ook te volgen op Facebook en Twitter.

     

september 2014

Een bijzonder uurwerk in Eberndorf (Oostenrijk). Zie ook de video van het gangsysteem.

april 2013

Het gerestaureerde uurwerk in Kasteel Duivenvoorde te Voorschoten.


Eind maart 2013 is na een lange periode van voorbereiding de restauratie gereed gekomen van het torenuurwerk van Kasteel Duivenvoorde.

De SBT heeft voor dit uurwerk een restauratiebestek geschreven, waarna door meerdere bedrijven een offerte voor de restauratie uitgebracht is. Tijdens de restauratie bleek dat de naam van de maker er in vermeld staat en dat het omstreeks 1850 gemaakt is door de Parijse uurwerkmaker Jean Wagner.

Bij een elektrificatie in de vorige eeuw waren geen onderdelen verwijderd, zodat het uurwerk weer geheel in originele staat teruggebracht kon worden.


 

 

 

Restauratiebeurs april 2013
 

Alweer 2 jaar geleden heeft de Stichting een stand gehuurd op de Restauratiebeurs in Den Bosch. Dat bleek een groot succes zoals ook is beschreven in het Torenuurwerk nr, 110 van juni 2011. En daarom is besloten om dit jaar weer mee te doen.
 
De restauratiebeurs wordt gehouden op donderdag 18, vrijdag 19 en zaterdag 20 april 2013.
 

Onze stand heeft nummer 1010.

 
Op de website www.restauratiebeurs.nl leest u alles over de beurs.
 
Met de button Plattegrond op de Home page kunt u de ligging van onze stand goed bekijken. Hij bevindt zich in de Baroniehal, vlak bij het Kennisplein.
Er is uit onze gelederen al team van standhouders gerecruteerd dat de Stichting met verve zal vertegenwoordigen. Op de stand wordt door Wim de Groot en Dick van Deursen een Eijsbouts-uurwerk neergezet, afkomstig uit de Zijlpoort in Leiden (door de Stichting gered) en door Dick recentelijk gerestaureerd. Het uurwerk zal uiteindelijk weer teruggaan naar Leiden, maar staat nu in ieder geval 3 dagen op de beurs te pronken.
Met een beamer worden onze activiteiten geprojecteerd, op een tafel zullen voorbeelden van inspectierapporten, restauratiebestekken, fotoboeken en onze publicaties liggen (zijn ter plaatse aan te schaffen). Kortom een prachtige gelegenheid om het behoud van torenuurwerken te promoten.


 

ACTUEEL

ACTUEEL oktober 2012

Torenuurwerken op je smartphone

Je bent ergens in Nederland en je ziet een wijzerplaat aan een gebouw. Is het uurwerk achter de wijzerplaat al geïnventariseerd  door de Stichting tot Behoud van het Torenuurwerk?  Of je wilt wel eens weten of er in die plaats torenuurwerken te vinden zijn.

Meestal heb je je laptop niet bij je, laat staan dat je ermee het internet op kunt om de Torenuurwerk-website te bezoeken. Maar je hebt wel je smartphone bij je. En daarvoor is nu een zg “App”-toepassing ontwikkeld.

NB Naast de torenuurwerken die opgenomen zijn in de databank op deze website (aangeduid met "Bron:SBT"), worden ook torenuurwerken weergegeven die opgenomen zijn in het monumentenregister van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (aangeduid met "Bron:RCE")

                         Download handleiding:

 

 

ACTUEEL  juli 2012

De website van de Stichting tot Behoud van het Torenuurwerk is vernieuwd.

Onze provider heeft voor het programma waarin de website is gemaakt (én de basis bij de presentatie) een nieuwe versie geïnstalleerd. 
In die nieuwe versie werkte een aantal elementen uit de oude website niet of niet goed.
Daarom is de website van de Stichting tot Behoud van het Torenuurwerk ingrijpend gewijzigd. Direct zichtbaar is de verandering in de lay-out van de pagina's. Bijv. is het horizontale hoofdmenu nu vervangen door een verticaal menu, links op de pagina.
Een nieuwe optie is de z.g. banner met wisselende afbeeldingen- en tekstmogelijkheden.

Er moet ook met een andere databank-module worden gewerkt, met andere mogelijkheden én beperkingen (zoals bijv. in het zoekmechanisme)

De vertrouwde functionaliteit is zoveel mogelijk vertaald naar de nieuwe situatie. Dat is grotendeels gelukt.
Mocht u desondanks nog functionele problemen tegen komen dan hopen wij dat u dit meldt bij onze webmaster via het e-mailadres webmaster@torenuurwerk.nl. Uw opmerkingen worden dan meegenomen bij de afwerking.